• English
  • Slovenščina

DALJŠI CV:

Pianistka Lovorka Nemeš Dular se je izobraževala pri prof. Dubravki Tomšič (AG Ljubljana) Srebotnjak, Arbu Valdmi (Visoka šola za glasbo, Köln), Konstantinu Boginu (IESMUS, Bergamo) in Marini Horak (AG Ljubljana). Zaključila je tudi študij muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Svojo klavirsko igro je izpopolnjevala med drugim pri Leonidu Brumbergu, Jacobu Lateinerju, Igorju Lazku, Nikolaju Luganskem, Olegu Maisenbergu in Vladimiru Ogarkovu.

Doslej je koncertirala kot solistka, z orkestrom in v različnih komornih skupinah (s flavtisti, pevci, v klavirskem duu) v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni, Makedoniji, Italiji, Nemčiji, Estoniji in na Finskem.

Februarja 2013 je imela koncertno predavanje v okviru cikla Wagnerjevi gnerjevi skriti svetovi v Kosovelovi dvorani CD, v organizaciji Društva Richard Wagner in Cankarjevega doma. Maja isto leto je nastopila na koncertu Zašto voljeti Richarda Wagnera? v organizaciji hrvaškega in slovenskega Društva Richard Wagner v HNK v Zagrebu.

Izšla je plošča Evterpi, z deli skladatelja Žarka Živkovića, kjer je delež izvedenih del pretežno njen.

Aprila 2014 je nastopila v klavirskem duu z Marino Horak s celovečernim programom štiriročne klavirske glasbe v Grosuplju (v okviru festivala Intermezzo generationis) in v Trstu (Italija). Letos se predstavlja na odru z deli Haydna, Chopina, Rahmaninova in Matičiča. Zadnje čase tudi precej sodeluje s skladateljem Janezom Matičičem.

V istem letu je za Radio Slovenija posnela dela Kurtága in estonskega skladatelja L. Sumere.

Maja leta 2015 je na recitalu v veliki dvorani Zavoda Sv. Stanislava v Ljubljani igrala dela Haydna, Chopina, Rahmaninova in Matičiča. V zadnjem času intenzivno sodeluje s skladateljem Janezom Matičičem.

Leta 2016 je nastopila na festivalu Sarajevska zima v dvorani Bošnjačkog instituta v Sarajevu ter na Slovenskih glasbenih dnevih v organizaciji Festivala Ljubljana v Dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani kot solistka v Prvem klavirskem koncertu Janeza Matičiča z Orkestrom RTV, pod vodstvom Žive Ploj Peršuh. V istem letu je izvedla še recitala z deli Janeza Matičiča, Ravela in Debussyja skupaj s pianistko Marino Horak.

Od leta 2016 sodeluje v zasedbi TriO, v kateri sta njena glasbena partnerja flavtistka Nikolina Kovač Juvan in hornist Robert Petrič. Z omenjeno zasedbo je konec leta 2017 nastopila na festivalu Jesenske muzičke svečanosti v Skopju (Makedonija). V letu 2017 je intenzivneje začela sodelovati z violinistko Nadeždo Tokarevo, s katero redno nastopata in snemata za RTV Slovenija. Ob 250. obletnici Beethovnovega rojstva pripravljata posnetek vseh skladateljevih sonat za violino in klavir v sodelovanju s programom ARS RTV Slovenija.

Poleti 2018 je v okviru Imago Sloveniae v Ljubljani izvedla solistični recital, posvečen skladateljema Janezu Matičiču in Einojuhaniju Rautavaari, za katerega je prejela pohvalno kritiko.

V istem mesecu je s [TriO] nastopila na festivalu Arsana na Ptuju.

Decembra je z violinistko Nadeždo Tokarevo nastopila na recitalu znotraj ciklusa komornih koncertov Glasbene šole v Zavodu Sv. Stanislava.

In 2018/19 sta s Tokarevo nadaljevali snemanje Beethovnovih sonat za violino in klavir. V tem času je posnela tudi 2. Sonato in Cantus Arcticus Einojuhanija Rautavaare za RTV Slovenija.

Izšli sta dvojna zgoščenka z zasedbo [TriO] z izvirnimi in prirejenimi deli za to zasedbo ter zgoščenka Wagnerjeve muze, s solističnimi in pevskimi deli Richarda Wagnerja, v kateri pevski delež izvaja sopranistka Teja Saksida.

Leta 2019 sta z omenjeno violinistko februarja izvedli recital v sklopu abonmaja Grajske harmonije na Gradu Kromberk (organizacija Kulturni dom Nova Gorica) in marca v sklopu Wolf povezuje 2019 v Wolfovi rojstni hiši v Slovenj Gradcu (organizacija Društvo Hugo Wolf Slovenj Gradec).

S [TriO] so marca nastopili na 5. šolskem abonmaju GŠ Murska Sobota.

Konec avgusta sta s Tokarevo nastopili na koncertu v okviru Noči v Stari Ljubljani (Imago Sloveniae) z deli s področja jazza, countryja, mjuzikla vrhunskih avtorjev.

V letu 2020 se je pianistka posvetila snemanju Beethovnovih sonat za violino in klavir z Nadeždo Tokarevo za arhiv RTV Slovenija.

Leta 2021 je februarja nastopila s sopranistko Thereso Plut in tenoristom Martinom Sušnikom v okviru Koncertnega ateljeja DSS v studiu 13 RTV Slovenija.

Z violinistko Tokarevo sta posneli zbirko skladb Otročarije za violino in klavir Aleša Friedla v studiu Pianoroom.

Julija in avgusta sta z makedonsko pianistko Jasmino Trajchesko izvedli bilateralni projekt Balkanska sinteza v Prilepu (Severna Makedonija) in v Ljubljani. Projekt so podprli Ministrstvi za kulturo obeh držav, MOL, Imago Sloveniae ter drugi sponzorji.

Oktobra je nastopila s flavtistkama Lizo Hawlina in Annemarie Glavič na skladateljskem večeru Žarka Živkovića.

V letu 2022 je Lovorka Nemeš Dular sodelovala na Noči slovenskih skladateljev v organizaciji Festivala Ljubljana kot komorna partnerica tubista Uroša Veglja, hornista Jožeta Rošerja in evfonista Nejca Merca.

Maja je sledilo sodelovanje v projektu Glasbena revolucija Projekt Darmstadt, v organizaciji Akademije za glasbo v Ljubljani.

Konec maja je izvedla solistični recital v KD Straža na Dolenjskem, v sklopu Dularjevih dni in v začetku junija v Hrvatskem domu v Splitu, v sklopu Splitskega cikla.

V istem letu je sodelovala na dveh koncertih z ansablom za sodobno glasbo .abeceda (septembra na Recitalu II. (infra.norma.meta) in decembra v sklopu festivala Bienale Koper ).

Novembra je sledil koncert v KD Sevnica z violinistko Nadeždo Tokarevo.

V letu 2023 je februarja sodelovala v projektu RE_HUMANIZACIJA IV. z ansamblom .abeceda.

V maju 2023 je izvedla koncert Hommage a Janez Matičič s pianistko Jasmino Trajchesko v ciklu Grajske Harmonije na Gradu Kromberk.

Sezona 2023/2024  Nemeš Dularjeve je precej pestra. Nastopila bo z ansamblom .abeceda, Davidom Kocijanom, Thereso Plut, Martinom Kozjekom, Karmen Pečar Koritnik, Anjo Kralj, Jasmino Trajčesko, Evo Jurgec, Nino Prešiček Laznik, Davorinom Morijem in Orkestrom Slovenske Filharmonije v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Mokronogu (Slovenia) in v Lahti (Finska). 

Poleg solističnih in komornih nastopov redno snemae. solistično in komorno glasbo za arhiv RTV Slovenija, piše strokovne članke (za revijo Glasna, Virkla (EPTA), Glasba v šoli ipd.), se ukvarja z muzikološkim raziskovalnim delom ter s polovičnim delovnim časom poučuje klavir in korepetira na glasbeni šoli Grosuplje. Njene nastope v tujini redno podpirata Slovesko veleposlaništvo in Ministrstvo za kulturo RS. 

CV KRAJŠI:

Lovorka Nemeš Dular je glasbenica širokega formata, predana tako solističnemu kot komornemu muziciranju, pedagoškemu delu in muzikološki dejavnosti.

Glasbena pot jo je vodila od Dubravke Tomšič Srebotnjak (Ljubljana), Arba Valdme (Köln), Konstantina Bogina (Bergamo) do Marine Horak (Ljubljana). Med šolanjem je znanje bogatila še pri mnogih drugih profesorjih.

Zaradi želje po prodiranju v bistvo glasbe je študirala tudi muzikologijo.

Čeprav se znajde v različnih glasbenih stilih, se najraje poglablja v redko izvajana dela in v novo glasbo. Je analitična, radovedna, preučuje in doživlja glasbo z različnih zornih kotov. Sodelovala je na različnih festivalih doma in po Evropi (Poletje v Stari Ljubljani , Veris (Logatec), Arsana (Ptuj), Sarajevska zima, Jesenske muzičke svečanosti (Skopje), Erik Satie (Pariz) ipd.).

V zadnjih letih je posnela nekaj zgoščenk, kot solistka in v različnih ansamblih. Veliko snema za arhiv RTV Slovenija in sodeluje v različnih glasbenih zasedbah.